Als ‘Fly on the Wall’ volgt Witte Rook de ontwikkeling van Living Media Art van LI-MA, platform voor media- en digitale kunst.

Witte Rook volgt gedurende anderhalf jaar de ontwikkeling van het project Living Media Art-Platform van LI-MA. Dit project is door LI-MA opgezet om onsite en online te verbinden via een hybride platform voor kennisdeling en ontsluiting van het archief van LI-MA. Het projectteam bestaat uit studio mot en ontwerpbureau RNDR die samenwerken in het ontwerpen van het platform met een actieve rol voor de “brede” mediakunstcommunity die dit platform uiteindelijk gaat gebruiken.


Hoe kan LI-MA als instelling online in contact komen- en blijven met het publiek, en hoe we mediakunst in al haar vormen op een verrassende wijze kunnen presenteren op een mediumspecifiek online platform en een fysieke vertaling daarvan in de ruimte.


Het project is in januari 2024 van start gegaan en loopt tot en met het eerste halfjaar van 2025 en heeft als doel de toegang tot en het begrip voor digitale- en mediakunst te vergroten bij een breder publiek. De rol van Witte Rook bestaat hierbij uit het observeren van de co-creatie met de community door verschillende sessies met een klankbordgroep, het onderzoeken wat er gebeurt achter de scenes en screens van LI-MA door interviews af te nemen bij het team van LI-MA en het registreren van de verwachte, maar ook de onverwachte processen die deel uit maken van grootschalige projecten. Tijdens de oplevering in 2025 van het platform Living Media Art zal Witte Rook de conclusies publiceren over het project en de gelaagdheid van de ambitieuze stappen die hiermee zijn gezet om zo ook het narratief van LI-MA over het voetlicht brengen.


Over LI-MA

LI-MA is een vooraanstaand platform voor mediakunst gevestigd in Amsterdam. Hun activiteiten zijn gericht op het bevorderen van een kritisch begrip van mediakunst en technologie en duurzame toegang tot mediakunst. Op internationaal niveau is LI-MA een pionier en expertisecentrum op het gebied van conservering, onderzoek en distributie van mediakunst. Als distributeur vertegenwoordigt LI-MA een scala aan kunstenaars – variërend van vroege pioniers tot opkomende kunstenaars – en ondersteunt hen bij de presentatie en promotie van nieuw werk.


Over mot

mot is een jong ontwerpduo bestaande uit Luuk Schipperheyn en Florian van Zandwijk. Zij zijn digital natives en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de online component van het platform. Met hun expertise in digitale technologieën richten zij zich op het creëren van een gebruiksvriendelijke en toegankelijke online ervaring.


Over RDNR

RNDR is verantwoordelijk voor het ontwerp van de fysieke elementen in LAB11, een ruimte binnen de locatie van LI-MA, die in dienst komen te staan van de online ervaring. Waar studio mot een sterke focus heeft op de online ervaring is RDNR een partij die gericht is op het fysiek en ruimtelijk ontwerp, maar heeft wel met gevoel voor het digitale. Zo vertalen zij digitale presentaties naar een fysieke omgeving zonder dat het gevoel van het digitale verloren gaat.

Publications<