Het project Digital Explorers heeft als uitgangspunt dat digitale kunst geen aparte beweging is, maar een onmiskenbaar onderdeel is van de kunstgeschiedenis met uiteraard nieuwe inzichten en methoden.

Digital Explorers

Het project Digital Explorers heeft als uitgangspunt dat digitale kunst geen aparte beweging is, maar een onmiskenbaar onderdeel is van de kunstgeschiedenis met uiteraard nieuwe inzichten en methoden. Dit doen we door het stimuleren van het werken met digitale aspecten in de kunst als initiator, facilitator en bemiddelaar – maar bovenal door het diepgaande verhaal te vertellen van hoe het digitale artistieke proces deel uitmaakt van een grotere ontwikkeling in kunst en maatschappij.

In deze digitale kunstruimte worden werken geëxposeerd, is het een ontmoetingsplaats, wordt er geobserveerd en kan erover geschreven worden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het platform common.garden, een platform geïnitieerd door de kunstenaar Constant Dullaart. Het heeft veel overeenkomsten met een fysieke expositieruimte, maar in een tweedimensionale digitale vorm gegoten. Digital Explorers bouwt hierop voort door op een andere manier te denken over kunst en hoe kunst zich kan manifesteren met behulp van digitale middelen.


Wat ging er vooraf?

In 2021 zijn we gestart met het onderzoeksproject ‘Entrepot’ over digitalisering in de kunst, waarin de vraag ‘Kunnen kunstenaars digitale ruimte innemen?’ centraal stond. Hierop volgde een tweede vraag: Welke rol spelen wij hierin als organisatie? Het onderzoek resulteerde in 10 interviews met kunstenaars en vertegenwoordigers van organisaties, met wie we artistieke praktijken en strategieën met betrekking tot digitale kunst en mediakunst bespraken. Deze interviews zijn gepubliceerd op onze website. We ontdekten dat we ons thuis voelden bij de idealen van de digitale kunstcommunity zoals het delen van kennis en de zorg voor het behoud van (kunst)werken als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We waren opgetogen om te ontdekken dat er ook veel rekening wordt gehouden met het klimaat. Als organisatie zijn we het meest geïntrigeerd door het experiment en de strategieën waarbij het eigenaarschap ter discussie wordt gesteld, en niet als NFT wordt gedeponeerd. Uiteindelijk gaat het altijd over het proces, en juist het proces is van belang in ons programma van hybride residencies waar het online en onsite elkaar beïnvloedt.


Waarom Digital Explorers?

Digital Explorers gaat niet over technologie; het gaat over een andere manier van denken over kunst en hoe kunst zich kan manifesteren met behulp van digitale middelen. In onze visie beschouwen we de online ruimte als onderdeel van de publieke ruimte, maar met andere regels en gebruiken. De digitale wereld biedt veel mogelijkheden, maar brengt ook uitdagingen en zelfs gevaren met zich mee, zoals nepnieuws, identiteitsdiefstal, manipulatie en beïnvloeding van het publiek. Zelfs politiek en oorlogvoering zijn afhankelijk van digitale middelen. Het is niet langer de vraag of we willen dat ons leven deel uitmaakt van de digitale wereld; het gaat erom hoe en daarvoor hebben we kunstenaars, ontwerpers, schrijvers, denkers – met andere woorden digital explorers – nodig om een verschil te maken.


Eerste editie

Van september 2024 tot en met november 2024 hebben Gabey Tjon a Tham en Studio KASBOEK – oftewel de Digital Explorers – een digitale residencyproject in de online common.garden. De werkperiodes duurden twee maanden; Gabey Tjon a Tham startte in september tot en met oktober, en van studio KASBOEK startte de werkperiode in oktober tot en met november. Ze hebben hierbij onderzocht hoe de digitale methodes invloed hebben op hun werk en welke betekenis het heeft om online te exposeren.