Meerjarig kunstproject in het Wilhelminapark
Midden in Breda ligt het Wilhelminapark, een historisch stadspark dat al generaties lang een plek van ontmoeting en ontspanning is. Terwijl het park zich blijft ontwikkelen, ontstaat de kans om kunst op een nieuwe manier te verweven met zijn natuurlijke en sociale karakter. Witte Rook draagt hieraan bij met een kunstvisie waarin kunst, natuur en gemeenschapszin samenkomen. Dit traject richt zich op innovatieve kunsttoepassingen binnen de thema’s: Licht, Audio, Ecologie en Symbiose. Het doel is om kunst niet als losstaand element te plaatsen, maar als een geïntegreerd onderdeel van het park te laten functioneren, in samenwerking met bewoners, kunstenaars en de gemeente Breda.
Achtergrond en aanleiding
In eerdere projecten van Witte Rook, zoals bij het project 49m2 in het Zaartpark, wordt al sinds 2016 geëxperimenteerd met de relatie tussen kunst en publieke ruimte. Vanuit deze ervaring ontstond de wens om ook in andere parken in Breda kunst een dynamische rol te geven. Het Wilhelminapark, een historisch stadspark met een sterk eigen karakter, biedt de perfecte omgeving voor deze aanpak. Op verzoek van de gemeente Breda heeft Witte Rook een kunstvisie ontwikkeld die aansluit op de herontwikkeling van het park.
Samenwerking en betrokkenheid
In ons kunstvisietraject staat ‘commoning’ centraal: een open en gezamenlijke manier van werken waarbij kunstenaars, bewoners en gebruikers samen vormgeven aan kunst in het park. Het draait om delen, uitwisselen en samen ontdekken hoe kunst de beleving van deze plek kan verrijken. Via gesprekken, bijeenkomsten en participatiemomenten wordt niet alleen input verzameld, maar ook een breed draagvlak gecreëerd. Door deze werkwijze wordt kunst een middel om verbinding te stimuleren, zowel tussen mensen als met de omgeving.
Kunstenaars en thema’s
Voor de eerste fase van het project zijn vier kunstenaars geselecteerd die elk een van de thema’s verkennen:
- Chris Kievid, met compagnon Lars van Vianen (Licht) – Ontwerpt lichtsculpturen die zowel overdag als ‘s avonds een rol spelen in de beleving van het park. Het werk onderzoekt hoe licht veiligheid, sfeer en ecologie beïnvloedt.
- De Onkruidenier (Ecologie) – Dit collectief onderzoekt biodiversiteit en natuurlijke processen in het park en maakt deze zichtbaar door middel van kunstzinnige ingrepen en educatieve projecten.
- Pip Passchier (Symbiose) – Creëert kunstwerken die niet nadrukkelijk aanwezig zijn als klassieke sculpturen, maar een subtiele interactie aangaan met mens en natuur.
- Paul Devens (Audio) – Het werk van Paul is reeds actief en te beleven in het park. Hij ontwikkelde een geluidskunstwerk dat door middel van je telefoon en de app Echoes te beluisteren is. Bezoekers van het park worden met dit werk uitgenodigd om op een andere manier te luisteren naar hun omgeving. Meer weten? kijk op Vibrant Radio.
Cultureel programma en uitvoering
Naast de realisatie van kunstwerken wordt een cultureel programma opgezet met wandelingen, lezingen, workshops en educatieve activiteiten. Deze programmering zorgt ervoor dat omwonenden en bezoekers van het park de mogelijkheid krijgen om actief betrokken zijn bij de ontwikkelingen en realisatie van de kunstvisie. In het programma gaan we ook samenwerkingen aan met andere culturele evenementen, scholen en ondernemers. Zo hebben bijvoorbeeld verschillende groepjes studenten in januari 2025, – vanuit de docentopleiding beeldendekunst en vormgeving (DBKV) Tilburg – drie kunsteducatieve ontwerpen voor ons uitgewerkt.
Verkennende wandeling met de kunstenaars en geïnteresseerde omwonenden
Proces en voortgang
Het traject is gestart met een artistiek onderzoek in 2023, waarin kunstenaars samen met bewoners en belanghebbenden de context van het park hebben verkend. Op basis van deze inzichten zijn schetsen en voorstellen ontwikkeld die aansluiten bij de historische en maatschappelijke waarden van het Wilhelminapark.
Deze verkennende voorstellen zijn gepresenteerd in december 2023 in café Parkzicht aan een grote groep geïnteresseerden uit de omgeving en de gemeente Breda. De uitvoering van de kunstvisie loopt gefaseerd over een langer periode, waarbij elk jaar nieuwe lagen van kunst en interactie aan het park worden toegevoegd. Op dit moment werken de kunstenaars hun plannen verder uit tot schetsvoorstellen.
Kunstenaar Dorien de Wit is op dit moment een nieuw geluidskunstwerk aan het ontwikkelen wat in het voorjaar gepresenteerd gaat worden. Lees hier meer over Dorien de Wit.
Blijf op de hoogte
Wil je ontdekken hoe kunst het Wilhelminapark verrijkt? We delen regelmatig updates, verhalen en inzichten via deze site, onze nieuwsbrief en onze sociale media. Volg ons daar ook, zodat je betrokken blijft bij de ontwikkelingen en de impact van kunst in het park kunt volgen.
Met deze kunstvisie wordt het Wilhelminapark niet alleen een plek om te ontspannen, maar ook een inspirerende ruimte waarin kunst, natuur en gemeenschap elkaar versterken.