Het Living Media Art-Platform is een hybride platform voor mediakunst, ontwikkeld in samenwerking met LI-MA, mot, RNDR en Witte Rook, dat kennisdeling en co-creatie tussen de kunstcommunity en het bredere publiek bevordert, met als doel de toegang tot en het begrip van mediakunst te vergroten.

Het project Living Media Art-Platform, geïnitieerd door LI-MA, heeft als doel het ontwikkelen van een hybride platform voor de mediakunstsector, waarbij kennisdeling met de bredere culturele sector en de ontsluiting van het LI-MA-archief centraal staan. Het platform wordt ontworpen door een team bestaande uit LI-MA, grafisch ontwerpbureau mot, ontwerpbureau RNDR en Witte Rook.


Doelstelling en Aanpak

Het platform beoogt de kritische interactie tussen mediakunst en technologie te bevorderen en tegelijkertijd duurzame toegang tot mediakunst te waarborgen. Het ontwikkelproces is hybride van aard en wordt co-creatief vormgegeven, waarbij de betrokkenheid van de mediakunstcommunity en het bredere publiek essentieel is. Het platform zal dienen als een dynamisch hulpmiddel voor het delen van kennis, het presenteren van kunstwerken en het ondersteunen van de kunst- en cultuursector in een digitale toekomst.

Witte Rook speelt een sleutelrol in het project door het observeren en documenteren van het ontwikkelproces. Als fly on the wall van het project zullen zij het narratief van LI-MA vastleggen en delen via diverse publicatievormen, waaronder blogposts, podcasts en experimentele essays. Dit draagt bij aan de bredere kennisdeling en biedt waardevolle inzichten voor de culturele sector.

&#x301D Hoe kan LI-MA als instelling online in contact komen- en blijven met het publiek, en hoe we mediakunst in al haar vormen op een verrassende wijze kunnen presenteren op een mediumspecifiek online platform en een fysieke vertaling daarvan in de ruimte?&#x301E


Samenwerking en Rollen

Het project is in 2024 gestart en heeft een looptijd van anderhalf jaar. Het team bestaat uit verschillende experts:

• LI-MA is een toonaangevend platform voor mediakunst, gevestigd in Amsterdam, en speelt een internationale pioniersrol in het conserveren, onderzoeken en distribueren van mediakunst.

• mot, een jong ontwerpduo bestaande uit Luuk Schipperheyn en Florian van Zandwijk, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de online component van het platform. Met hun expertise in digitale technologieën richten zij zich op het creëren van een gebruiksvriendelijke en toegankelijke online ervaring.

• RNDR is verantwoordelijk voor het ontwerp van de fysieke elementen binnen LAB11, een ruimte bij LI-MA die de online ervaring vertaalt naar een fysieke omgeving. Deze vertaling zorgt ervoor dat de digitale ervaring voelbaar blijft in de fysieke ruimte.


Impact en Verwachtingen

Het hybride platform dat wordt ontwikkeld, is meer dan alleen een digitaal product voor LI-MA. Door samen met het publiek en de kunstcommunity te bouwen, ontstaat een platform dat daadwerkelijk wordt gebruikt en gewaardeerd door de doelgroepen. Dit co-creatieproces kan als inspiratie dienen voor andere culturele instellingen die geïnteresseerd zijn in hybride werken en het actief betrekken van hun publiek.

Witte Rook zal gedurende het gehele ontwikkeltraject aanwezig zijn om het proces te documenteren en de verkregen kennis te delen via verschillende publicaties en presentaties. Dit proces draagt bij aan een breder begrip van mediakunst en de digitale ruimte, en versterkt de positie van de kunstenaar in een steeds digitaler wordende wereld.


Conclusie

Het Living Media Art-Platform is een ambitieus project dat de grenzen van digitale en fysieke mediakunst verkent en tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor publieksparticipatie en samenwerking opent. Het platform biedt een unieke kans voor de culturele sector om hybride werkmodellen te verkennen en de toegang tot en het begrip van mediakunst te bevorderen.

Publications<