Van 1 tot en met 31 maart 2024 heeft de Mexicaanse kunstenaar Daniel Ventura een werkperiode in Breda. Deze werkperiode maakt deel uit van zijn langlopende project Horizons dat in Mexico heeft plaatsgevonden en nu een Nederlandse variant krijgt.

Van 1 tot en met 31 maart 2024 heeft de Mexicaanse kunstenaar Daniel Ventura een werkperiode in Breda. Deze werkperiode maakt deel uit van zijn langlopende project Horizons dat in Mexico heeft plaatsgevonden en nu een Nederlandse variant krijgt.

De werkperiode van Daniel Ventura, Mexico, bestaat uit twee delen: een online publicatie en een werkperiode in Breda. Het eerste deel van de samenwerking is in 2023 gestart vanuit Mexico als onderzoek hoe Daniel zijn artistieke en creatieve proces deelbaar kan maken in tekst en beeld. Grafische weergaves en conceptuele reflecties op het idee van ‘wortels’ (roots) en ‘funderingen’ – een belangrijk thema in zijn werk – bepalen de inhoud van de online publicatie op de website van Witte Rook.

Voor het tweede deel van de werkperiode reist Daniel van Mexico-City naar Breda om zijn project Horizons ter plaatse uit te voeren. Hij gaat in de maand maart de omgeving en architectuur in Breda onderzoeken om te begrijpen hoe de stad is gevormd. Dit zal een locatie specifiek verandering in zijn werk inspireren dat het concept van woonruimte bevraagd en creëert. Dit sculpturale proces wordt gecombineerd met tekeningen, kaarten en grafische aantekeningen. Deze werken komen samen in een presentatie in de StadsGalerij.


Over Horizons

Horizons is een langlopend project van Daniel dat het concept van de ‘horizon’ voorstelt als een synthese van het landschap. Het is enerzijds een complexe reflectie op het idee van ‘bewonen’ en tegelijkertijd een praktische constructie-oefening in de handeling van het bouwen. Formeel gaat het project om het ontwikkelen van verschillende sculpturale bouwsystemen op basis van diverse architectonische bouwtechnieken, waarbij de nadruk wordt gelegd op technieken die niet regelmatig in grote steden te vinden zijn, maar die wel rekening houden met de impact van hun ontwikkeling op het milieu. Theoretisch wordt het concept van geographicité (stadsgeografie) ontwikkelt. Dit concept wordt geïnterpreteerd als beweging over de aarde en de wereld die mensen hebben bedacht en gebouwd terwijl ze erdoorheen reisden – maar vooral als de relatie tussen de mens en de bewoonde ruimte. Het doel van het project is het afleren van de manier waarop we het concept van ‘de stad’ begrijpen, door het alternatief te benaderen als een individuele en sociale constructie van de ruimte. Dit hangt samen met het bevragen van de ruimte waarin je thuishoort in contrast tot de ruimte die je bezit, ongeacht de context.

Foto door Stijn Terpstra

Foto door Stijn Terpstra

Foto door Stijn Terpstra

Foto door Stijn Terpstra


Over Daniel Ventura

Daniel is een in Mexico gevestigde kunstenaar die is opgeleid aan de Faculteit Kunst en Design UNAM Mexico. Hij ontwikkelt momenteel een plastisch, visueel en conceptueel onderzoek naar de relaties tussen kunst en de omgeving die betrokken zijn bij de conceptie van het landschap, de stad en de architectuur, waarbij hij deze relaties en ideeën opvat als een structuur in constante transformatie. Hij werkt experimenteel met tekenen, grafiek, beeldhouwkunst en installatie als strategieën en diverse disciplines om het bewijs te manifesteren dat hij met zijn werk wil communiceren. Daniel exposeert regelmatig in solo- en groepstentoonstellingen; neemt deel aan residencies en workshops.

Foto door Stijn Terpstra


Over het programma

Witte Rook voerde tot oktober 2022 een klassiek Artist in Residence programma waarvoor kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd werden om voor een periode te wonen en te werken op de eigen locatie te Breda. Omdat deze locatie tijdelijk was, heeft Witte Rook een programma ontwikkeld voor artistiek onderzoek, experiment en samenwerking. Net als in het voorgaande AIR-programma van Witte Rook, wordt in dit project de verbinding tussen internationale, nationale en lokale kunstenaars ondersteund voor de ontwikkeling van netwerken, interdisciplinair werk en de verbinding met de lokale omgeving.

Deze werkperiode maakt uit van het project Horizons, een langlopend project waarin hij de verschillende betekenissen van de horizon een synthese aangaan met het landschap. Deze werkperiode en presentatie is mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Breda, Mondriaan fonds en FONCA (het nationale Mexicaanse fonds voor kunst en cultuur).